Informace č.: 4 - 2018 (Důležité upozornění na registraci poskytovaných zdravotnických služeb)

  • 25.02.2019

Vážení přátelé, informaci, kterou Vám nyní posíláme, se týká pouze těch subjektů, které poskytují vedle sociálních služeb také ještě zdravotní služby.

Upozorňujeme Vás, že v souladu s ustanovením § 11 odst. 8 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů, jsou zařízení sociálních služeb, registrovaná podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších přepisů, povinna oznámit poskytování zdravotních služeb příslušnému krajskému úřadu podle místa jejich poskytování –  povinnost se týká pobytových sociálních služeb, kde je ošetřovatelská péče poskytnuta prostřednictvím zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání dle zákona č. 96/2004 Sb.) 

Dle sdělení zdravotních pojišťoven nebudou výkony zdravotnických pracovníků poskytovatele sociálních služeb propláceny do doby, než tato zařízení budou registrována v „Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb“ (NRPZS) a následně údaje budou promítnuty do „registru zdravotnických pracovníků“. Do NRPZS může být poskytovatel zapsán až po vyplnění „Oznámení“, které pošlete na svůj kraj. Jedná se o protokol, který by Vám měl Krajský úřad poslat. Pokud ne, tak Vám doporučujeme, abyste si jej na Vašem Krajském úřadě vyžádali. Je možné, že podoba formuláře bude v každém kraji poněkud jiná. Proto Vám nemůžeme poslat vzor formuláře. 

V případě, že poskytujete sociální pobytové služby v rámci jiného kraje, obraťte se pro více informací na příslušný krajský úřad, odbor zdravotnictví. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR