NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ JE OPĚT ROZESMÁTÉ

  • 10.06.2015
NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ JE OPĚT ROZESMÁTÉ

V Novém Městě nad Metují odstartoval 37. ročník  festivalu Novoměstský hrnec smíchu, vyhledávaná přehlídka české filmové a televizní komediální tvorby. Ceremonii v hlavním sále Kina 70 předcházely akce na novoměstském Husově náměstí a terase kina. Náměstí zažilo také skvělý program.  Vystoupil zpěvák Martin Maxa, týmy místního Stepíku,  zahrály i legendární Kroky Michala Davida. Na terase kina vystoupily také týmy  Stepíku Fitness Team, aplaus publika sklidili mladí „chůdaři“ z tělesa Long Vehicle Circus i Spolek historických tanců.

Festival v gala

Slavnostní zahájení festivalu proběhlo 7. června v 19 hodin v hlavním sále Kina 70.  Zahájení se ujala patronka festivalu, královna české komedie,  herečka Jiřina Bohdalová. Nechyběla ani řada dalších významných osobností včetně členů obou festivalových porot, mezi kterými nechyběli režisér Václav Vorlíček, herečka Tereza Brodská či herec a režiséra Ondřej Kepka.  

Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích převzal herec Viktor Preiss, který pod stříbrným plátnem novoměstského Kina 70, mimo jiné, řekl: „Já jsem za těch 45 let u divadla zahrál  těch komedií více, než těch Shakespearů atd.. A byly mi milejší, protože jsem měl z nich lepší pocit… Mám rád tenhle žánr.  Přál bych si, aby tento filmový festival kultivoval diváky a aby diváci kultivoval i nás, kteří humor děláme. Když vy diváci nám dáte najevo, že takto ne, tak my se zlepšíme“.     

 

První soutěžní projekce

Na slavnostní zahájení festivalu navázala první soutěžní filmová projekce. Představen byl snímek režisérky Ireny Pavláskové Fotograf.  Po skončení projekce proběhla tradiční beseda před oponou, na které se divákům představila nejen režisérka Irena Pavlásková, ale také protagonistka jedné z hlavních rolí Máša Málková, ale také Zuzana Vejvodová, Bára Fišerová, Dagmar Zázvůrková a Iveta Jiřičková. Protože byl snímek Fotograf soutěžním filmem, nechyběla v sále ani trojice našich časoměřičů, která zaznamenala, že během promítání (stopáž filmu byla 8280 sekund) se diváci projevovali hlasitým a měřitelným smíchem po dobu 621 sekund (což činilo 7,5 procent z celkové filmové stopáže)

 

Výstava fotografií Jakuba Ludvíka

Před zahájením festivalu proběhla vernisáž fotografií z tvůrčí dílny známého fotografa celebrit Jakuba Ludvíka. Výstava je umístěna v novoměstském hotelu Rajská zahrada.  Snímky prezentují herecké osobnosti spjaté s novoměstským festivalem.

 

Rozesmátá kamera

Součástí festivalu je i projekt Rozesmátá kamera, ve kterém soutěží amatérské filmy komediálního žánru, hrané snímky, skeče, animované snímky, experimentální snímky a videoklipy. Hlavní cenou pro nejlepšího tvůrce byla kamera s FullHD rozlišením. Právě tu předával na pódiu herec a režisér nejlepšímu amatérskému tvůrci, který v projektu Rozesmátá kamera zvítězil: stal se jím pan Ondřej Česák.

 

Festivalové ceny 

Festival rozdělí mezi nejlepší snímky tyto ceny: Zlatý prim televizní a filmový), Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, CENU FITES,  Cenu herecké asociace. Cenou, která  nakonec dala název celému festivalovému dění, je Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu (cena udělovaná na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce). O zaznamenání se stará  přímo v sále Kina 70 trojice našich časoměřičů se stopkami v rukou. Dodejme pro úplnost, že snímky studentů filmových škol soutěží o cenu festivalové poroty mladých Studentský smích – cenu Pavla Melounka. 

 

Program, vstupenky a filmy

Během festivalu bude probíhat prodej vstupenek vždy 2 hodiny před začátkem představení. Promítané snímky jsou uváděny v kvalitě a formátu 2D Cinemas. Přesné časy představení, kompletní výčet prezentovaných snímků a detailní program včetně dalších doplňujících informací získáte  na internetové adrese: www.hrnecsmichu.cz

 

Foto: festival Hrnec smíchu

rubrika: Novinky

Fotogalerie