Informace č.: 61 - 2018 (Dopis poslankyním a poslancům ve věci novely zákona o důchodovém pojištění)

  • 05.09.2018

Vážení přátelé, po důkladné analýze senátní verze novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů našimi právníky je zcela jasné, že senátní verze novely zákona se vztahuje i na příjemce invalidních důchodů, kteří je pobírají déle než 25 let, nebo na ty důchody, kdy invalidní důchod byl přeřazen do starobního důchodu a takový důchod je vyplácen více jak 25 let.

Vážení přátelé,

po důkladné analýze senátní verze novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů našimi právníky je zcela jasné, že senátní verze novely zákona se vztahuje i na příjemce invalidních důchodů, kteří je pobírají déle než 25 let, nebo na ty důchody, kdy invalidní důchod byl přeřazen do starobního důchodu a takový důchod je vyplácen více jak 25 let. To znamená, že od 1. ledna 2019 by došlo ke zvýšení všech důchodů o 1000,- Kč měsíčně, které jsou vypláceny déle než 25 let. Pouze u souběhu důchodu by byl preferován starobní důchod. To se však týká pouze vdovských důchodů. Ve středu 22. srpna 2018 bude Poslanecká sněmovna hlasovat, zda se přikloní k senátní verzi zákona, nebo bude trvat na znění již schválené Poslaneckou sněmovnou. 

Vážení přátelé, v odkazu pod textem naleznete dopis poslankyním a poslancům, který jsme jim dnes odeslali. Prosíme Vás, abyste oslovili poslankyně a poslance. V dopise najdete všechny potřebné informace a argumenty pro Váš dopis nebo případnou schůzku s poslankyní či poslancem.

Na tomto odkazu: http://www.psp.cz/sqw/organy2.sqw?kr=1 najdete seznamy poslankyň a poslanců, rozdělené podle jednotlivých krajů. Když si rozkliknete konkrétní osobu, tak zde najdete i emailovou adresu, případně telefonní číslo do jejich kanceláře v kraji. 

Prosíme Vás, abyste nepřeposílali dopis, který je v odkaze pod textem, to by bylo kontraproduktivní. Je potřeba si vybrat některé argumenty a požádat konkrétní poslankyni či poslance, aby hlasoval ve prospěch senátní verze novely zákona o důchodovém pojištění. 

Prosíme Vás, abyste této věci věnovali mimořádnou pozornost. Je to na dlouho dobu možná jediná příležitost, kdy se reálně mohou zvýšit příjmy lidí, kteří jsou dlouhodobě nebo po celý život odkázáni pouze na invalidní důchod. Současná situace v Poslanecké sněmovně není zatím nakloněna k přijetí senátní verze. Podle informací, které máme, bude proti senátní verzi hlasovat ANO, ČSSD, KSČM a Piráti. Pro senátní verzi budou hlasovat ostatní politické strany, zastoupené v Poslanecké sněmovně. Přesto se nesmíme vzdávat. 

NRZP ČR připravuje na úterý 21. 8. 2018 mimořádnou tiskovou konferenci, kde chceme novinářům vysvětlit, jak je pro nás důležité, aby poslankyně a poslanci hlasovali pro senátní verzi novely zákona o důchodovém pojištění. 

Vážení přátelé, věříme, že se podaří vytvořit atmosféru, která způsobí, že poslankyně a poslanci budou důkladně zvažovat, jak budou hlasovat. Spoléháme na Vaší pomoc a iniciativu. 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR