Informace č.: 24 - 2019 (Dálniční poplatky nově)

  • 20.05.2019

Vážení přátelé,  jak asi víte, od roku 2021 se již nebudou používat papírové dálniční známky, ale bude systém elektronické platby dálničních poplatků. To znamená, že každý automobil bude v evidenci systému, a ty vozy, které budou osvobozeny od dálničních poplatků, bude systém umět identifikovat a nebudou tudíž žádné sankce.  

NRZP ČR již déle jak rok vyjednává se Státním fondem dopravní infrastruktury ČR (SFDI ČR), který má na starosti zavedení elektronické platby dálničních poplatků. Pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P bude systém fungovat tak, že každý držitel průkazu si bude moci bezplatně nahlásit do systému jeden automobil, a to registrací svojí registrační značky (RZ), dříve SPZ. Toto auto, kdykoliv pojede po dálnici, bude osvobozeno od poplatku bez ohledu na to, zda držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P je ve vozidle. Samozřejmě, že parkovací karta se bude moci využít v jiných vozidlech, například při parkování ve městech, při vjezdu do ulic, kde je povolen vjezd pouze dopravní obsluze a podobně. Tato oprávnění se nemění. Na dálnicích to však nelze jinak řešit, než, že bude registrováno jedno vozidlo, a to na průkaz ZTP nebo ZTP/P. Takto to mají například na Slovensku a v jiných zemích, kde je elektronická platba dálničních poplatků. 

Velmi složité bylo vyřešit problém u nezletilých dětí, anebo nezaopatřených dětí, které mají zhoubný nádor nebo mají postižení hemoblastosou. Postup dokladování toho, že nezletilému, nebo nezaopatřenému dítěti je léčeno specializovaným lékařským zařízením zhoubný nádor nebo hemoblastosa a následný průběh osvobození od dálničních poplatků, by po prodiskutování našeho návrhu měl vypadat následovně: 

1)         Rodič, nebo zákonný zástupce si vyžádá u ošetřujícího lékaře nezletilého, nebo nezaopatřeného dítěte potvrzení o tom, že je jeho dítě léčeno na zhoubný nádor, nebo hemoblastosu. Potvrzení musí vystavit na jeho žádost odborný lékař onkolog, či odborné lékařské pracoviště (např. dětská onkologie nebo hematologie).

2)         Potvrzení lékaře bude součástí společného formuláře „Oznámení o nároku na osvobození podle § 20a, odst. 1, písmeno i) zákona č. 13/1997 Sb.“ (dále jen Oznámení), kde rodič nebo zákonný zástupce uvede následující údaje: jméno a příjmení zákonného zástupce; jméno a příjmení nezletilého nebo nezaopatřeného dítěte, jeho datum narození a adresu bydliště a název zařízení, kde je toto dítě léčeno.

3)         Oznámení, vyhotovené dle připraveného vzoru by mohl rodič, nebo zákonný zástupce předložit k potvrzení buď osobně v ordinaci či zařízení, kde je dítě léčeno, nebo žádost vyplní společně s ošetřujícím lékařem v systému EDAZ (elektronický formulář), přičemž by takovou žádost lékař podepsal elektronickým podpisem a odeslal přímo do systému (elektronické podpisy jsou aktuálně u některých lékařů využívány v procesu vystavování elektronických receptů a budou využívány v systému elektronických neschopenek).

4)         Rodič zašle Oznámení SFDI pokud tak již neučinil ošetřující lékař (viz bod 3).

5)         Rodič, nebo zákonný zástupce přímo v žádosti uvede registrační značku vozidla, které má být osvobozeno od poplatku a termín od kdy má být vozidlo osvobozeno (s počátkem platnosti nejdéle do 3 měsíců od podpisu oznámení, délka platnosti osvobození je 12 měsíců od počátku platnosti).

6)         Na základě žádosti bude zaveden do evidence a bude mu zpět na adresu nezaopatřeného dítěte zasláno potvrzení.

 

S ohledem na pravděpodobně velmi malou skupinu těchto osvobozených vozidel se jeví nadbytečné využívání jednorázového kódu, který by se musel v dalším kroku zadávat přes aplikaci a oznamovatel uvede požadovanou registrační značku ve výše uvedeném formuláři pro Oznámení. 

Zajištění úhrady případného poplatku za vystavení potvrzení lékařem ze zdravotního pojištění není v možnostech SFDI. Bude to muset být aktivita samotných oznamovatelů nebo zájmové skupiny ve vztahu ke své zdravotní pojišťovně. 

Posíláme vám tuto důležitou informaci a je možné, že k ní bude řada připomínek. Zdá se však, že lepší řešení asi nenajdeme. 

Přeji vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR