Informace č.: 21 – 2020 (Distribuce ochranných prostředků)

  • 16.03.2020

Vážení přátelé, v současné době připravují krajské úřady distribuci ochranných prostředků ohledně aktuálního vývoje korona viru. Těmi ochrannými prostředky jsou především rukavice a respirátory.

Dále je možné požadovat také dezinfekční prostředky. Výše uvedené prostředky budou poskytovány především zdravotnickým zařízením, ale také mohou být poskytovány zařízením, která poskytují sociální služby, a to včetně poradenství a preventivních služeb. Prostředky budou vydávány na počet pracovníků v přímé péči. Je potřeba domluvit se na příslušném krajském úřadě, odbor zdravotní péče, který by měl mít informace o tom, že koncem tohoto týdne budou distribuovány výše uvedené prostředky. Podle ústních informací z Ministerstva zdravotnictví by měly být tyto prostředky také k dispozici poskytovatelům sociálních služeb, a to na pracovníky v přímé péči.

Tyto informace máme potvrzené z Magistrátu hl. města Prahy a z Jihomoravského kraje. Je možné, že jednotlivé kraje budou postupovat různě. Přesto byste se měli zajímat o distribuci ochranných prostředků. Lidé, kterým jsou poskytovány terénní sociální služby v jejich domácnostech, nemohou zůstat bez pomoci. Je potřeba na krajských úřadech tuto věc jasně obhajovat. NRZP ČR rozumí tomu, že je potřeba v první linii ošetřit potřebu ochranných prostředků pro zdravotnický personál, hasiče, ale že je nutné také prostředky poskytovat sociálním službám. Jedná se o statisíce lidí, kteří jsou trvale a plně závislí na péči druhé osoby.

Vážení přátelé, pokud budete jednat o dodávce ochranných prostředků, je potřeba se také informovat, zda se jedná o jednorázové respirátory nebo respirátory s vyměnitelnými filtry.

Přeji vám, ať to vše společně zvládneme, buďte na sebe opatrní.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


Odkaz na aktualitu na webu www.nrzp.cz:
https://nrzp.cz/2020/03/11/informace-c-21-2020-distribuce-ochrannych-prostredku/