Informace č.: 88 – 2020 (Asistivní technologie k záchraně života)

  • 10.11.2020

Vážení přátelé, na tomto odkaze: https://youtu.be/HhEWKXUyhaE najdete informace o SOS hodinkách, jejichž pomocí si může osoba se zdravotním postižením, případně senior, přivolat okamžitou pomoc, pokud dojde k nějakému zhoršení zdravotního stavu, ke ztrátě orientace a podobně.

Hodinky hlídají tlak, tepovou frekvenci a podobně a každý si tak můžeme hlídat základní životní funkce, a pokud dojde k nějaké výrazné anomálii, tak je možné zavolat SOS na centrální pult, kde pracovníci se s klientem spojí a případně přivolají okamžitou pomoc. O této asistivní technologii jsme již psali a připomínáme znovu tuto věc, kterou vyvinula firma Datasys s.r.o.

V letošním roce byl celý projekt vyzkoušen v Litoměřicích, kde s ním mají velmi dobré zkušenosti. Dokonce již, prostřednictvím těchto hodinek, dokázali zachránit jeden lidský život. Podmínky objednání a ceny těchto hodinek najdete ve výše uvedeném odkaze. Budeme rádi, když se prostřednictvím NRZP ČR nebo přímo na firmu obrátíte a případně požádáte o bližší informace. Víme, že podobná zařízení dnes vyrábí více firem, ale zdá se nám, že tento projekt je zatím nejdál.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR