Informace č.: 11 – 2021 (Informace o poradě na MPSV ČR)

  • 08.02.2021

Vážení přátelé, 4. 2. 2021 se uskutečnila pravidelná týdenní online porada na MPSV ČR ve věci sociálních služeb o aktuální koronavirové situaci.

Proočkovanost v prioritní skupině 1A, což jsou senioři nad 80 let a zdravotničtí pracovníci je v pobytových zařízeních sociálních služeb v průměru asi 70 %, ale pouze první dávkou vakcíny. Je pravděpodobné, že proočkování této skupiny i podáním druhé dávky vakcíny bude ukončeno až v průběhu měsíce března. Koncem týdne by mělo přijít do ČR asi 19 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. ČR bude tuto vakcínu poskytovat všem věkovým kategoriím a nebude ji omezovat věkem, tak jako některé jiné státy. Řídí se tak rozhodnutím Evropské agentury pro registraci léčiv. Registrace mladších skupin občanů pod 80 let bude otevřena až v době, kdy bude proočkováno 70 % lidí druhou dávkou prioritní skupiny 1A (senioři nad 80 let a zdravotničtí pracovníci). Skupina 1B bude pravděpodobně registrována zvlášť, a to proto, aby nedošlo k přehlcení systému. Předpokládá se, že tato registrace bude otevřena přibližně v polovině měsíce března s tím, že by pravděpodobně byla registrace otevřena nejprve pro osoby ve věku 65+. Porady se účastnila nová hlavní koordinátorka očkování paní Mgr. Kateřina Baťhová. Opět jsme upozornili na problematiku očkování osob s těžkým zdravotním postižením a jejich pečujících osob, které se nemohou dostavit do očkovacích center. Paní hlavní koordinátorka vysvětlovala, že je to problém, protože u vakcíny Pfizer je problém, když se převáží, že se naklepává a může se převážet maximálně 3 hodiny. To znamená, že se skutečně čeká na vakcínu AstraZeneca. Samozřejmě, že zásadním problémem je, že očkovacích látek je nedostatek.

Byla projednávána také bariérovost očkovacích center. MZ ČR nyní má již téměř dokončený seznam očkovacích center a jejich přístupnost pro osoby se zdravotním postižením, a to jak přístupnost komunikační, tak také fyzickou. Bylo nám přislíbeno, že jakmile seznam bude dokončen, bude nám zaslán a my jej samozřejmě poskytneme osobám se zdravotním postižením, aby věděly, do kterých očkovacích center se mohou dostavit.

Součástí diskuse byla také ruská vakcína Sputnik V. ČR se bude snažit vakcínu Sputnik V. získat, ale až po registraci Evropské registrační agentury.

Upozornili jsme především na domy s byty zvláštního určení, kde je soustředěn větší počet lidí se zdravotním postižením a s tím, že tyto domy by měly patřit do prioritní skupiny. Toto nám bylo přislíbeno.

I nadále bude probíhat pravidelné testování pracovníků a klientů pobytových sociálních služeb, a to do té doby, než bude proočkovanost druhou dávkou vakcíny více než 70 % klientů a zaměstnanců. Tyto věci budou dále diskutovány s krajskými koordinátory očkování.

Z celého setkání i diskuse je zřejmé, že zásadním problémem je nedostatek vakcín a celý harmonogram očkovací strategie se pořád prodlužuje.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR