Informace č.: 19 – 2021 (Upřesnění informací o očkování)

  • 16.03.2021

Vážení přátelé, dovolujeme si vás informovat opětovně o očkování chronicky nemocných pacientů, kteří jsou doma, a jejich onemocnění je velmi rizikové.

Média neustále informují, že od 1. 3. 2021 se otevírá registrace pro osoby starší 70 let. Tato informace však není úplná, protože, jak jsme uváděli již minule, mohou se, prostřednictvím svého praktického lékaře, ucházet o očkování také výše uvedené osoby, které mají těžké chronické postižení.

Doporučujeme vám, abyste, pokud máte zájem být očkováni a jste rizikoví pacienti, oslovili sami svého praktického lékaře a požádali jej o zavedení do registru a on by měl vše zařídit. Většina praktických lékařů je přihlášena k tomu, že budou sami očkovat, takže by vás měli očkovat buď oni, přímo v jejich ordinacích, nebo ve vašich domácnostech, pokud se nemůžete dostavit do ordinace. Máme několik případů, kdy skutečně tento systém zafungoval, a proto neváhejte a buďte sami aktivní. V současné době se snažíme o online schůzku s panem ministrem zdravotnictví panem Janem Blatným a tak budeme rádi, pokud nám sdělíte vlastní zkušenosti. V současné době je pořád nedostatek vakcín a proto může nějaký čas trvat, než budete po registraci očkováni. Proto s tím také tak počítejte.

Vážení přátelé, prosíme vás, abyste dodržovali všechna opatření a důsledně používali ochranné prostředky. Zdá se, že situace se opravdu zhoršuje a je potřeba na to pamatovat. Naší prioritní snahou je zajistit co nejrychlejší očkování, protože to považujeme za jediné systémové řešení epidemie koronaviru.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR