Informace č.: 21 – 2021 (Informace o online poradě na MPSV ČR)

  • 22.03.2021

Vážení přátelé, ve středu 3. března 2021 se uskutečnila další online porada na MPSV ČR. Předmětem jednání bylo testování v zařízeních sociálních služeb, ale také očkování jak v sociálních službách tak i obecně.

Jednání se za ministerstvo zdravotnictví účastnil pan MUDr. Jan Marounek, MBA. ředitel odboru ochrany veřejného zdraví.

Městský soud zrušil k 10. 3. 2021 platnost mimořádného opatření MZ ČR, kterým se nařizovalo pravidelné testování v sociálních službách. Vzhledem k tomu, že je toto nařízení zatím platné, tak se testovat v sociálních službách bude i nadále. Testování by se mělo uskutečnit jednou za 5 dní. MZ ČR připravuje obdobné mimořádné opatření, které by Vláda měla projednat v pondělí 8. března. To znamená, že nařízení MZ ČR bude platné i po 10. březnu 2021, protože vstoupí v účinnost tak, aby nedošlo k žádnému mezidobí. Dojde k novému upřesnění testování. Mění se způsob nakupování testů v sociálních službách. Poskytovatelům sociálních služeb již nebudou rozváženy testy zdarma. Každý poskytovatel si je nakoupí sám a jejich cenu uplatní u zdravotní pojišťovny společně s vykázanými úkony na testování. Zařízení sociálních služeb si mohou nakoupit různé antigenní testy, které jsou však registrovány jako testy, které splňují podmínky pro zjištění pozitivity na COVID. O této věci byla velká diskuse. Mnoha pracovníkům v sociálních službách vadí testování do nosu, které je však nejpřesnější. Čím méně invazivní postup, tím je menší přesnost zjištění nákazy. Je možné používat také samotesty. V takovém případě je potřeba dbát na to, že se jedná o biologický materiál, který musí být likvidován předepsaným postupem. Použitý materiál k samotestům se musí uložit do igelitového sáčku, zavázat a desinfikovat desinfekčním prostředkem. Teprve potom může být odpad uložen do komunálního odpadu. Případné testování návštěv v sociálních zařízeních bude i nadále hradit MPSV ČR, které také bude hradit náklady na nákup samotestů.

Velká diskuse byla kolem očkování v zařízeních sociálních služeb, kde byli přednostně očkováni pracovníci a klienti pobytových sociálních služeb. Je to logické, protože je v malém prostoru velká kumulace osob na druhé straně je však potřeba vzít v úvahu skutečnost, že v pečovatelských službách je podstatně vyšší počet klientů a zaměstnanců a je tak velké riziko přenosu nemoci. Předseda Asociace pečovatelské péče a předseda NRZP ČR upozornili na tuto skutečnost. V pečovatelské službě je minimální počet očkovaných osob. V pobytových zařízeních sociálních služeb bylo ke včerejšímu dni očkováno 17,2% klientů a pracovníků. I když některá pobytová sociální zařízení vykazují proočkovanost až 80%, tak celkové procento proočkovanosti je poměrně malé. Vše je limitováno nedostatkem vakcín.

NRZP ČR znovu upozornila na Vážný problém s očkováním osob s rizikovým chronickým postižením, kde případná nákaza může mít fatální důsledky. V současné době je v registrech praktických lékařů registrováno 29 000 osob s těžkým chronickým postižením, kteří čekají na to až praktičtí lékaři budou mít k dispozici vakcíny. Upozornili jsme především na lokality jako jsou domy zvláštního určení, kde je velká kumulace bytů v nichž bydlí lidé s těžkým zdravotním postižením a zpravidla je v nich poskytována pečovatelská služba nebo osobní asistence. Pokud by se do těchto domů dostal COVID – 19, tak může ohrozit všechny obyvatele. Zdá se, že jsme dosáhli alespoň toho, že lidé s těmi nejtěžšími postiženími budou očkováni co nejdříve a to prostřednictvím svých praktických lékařů. Upozornili jsme také na problém pečujících osob, které jsou v trvalém kontaktu s lidmi s rizikovým chronickým postižením a tudíž by měli být očkováni také co nejdříve. O této věci se bude dále jednat.

Přeji Vám všechno dobré

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR