Informace č.: 25 – 2021 (Podpora pozměňovacího návrhu zákona o lécích)

  • 23.03.2021

Vážení přátelé, Poslanecká sněmovna v současných dnech projednává novelu zákona č. 378/2007 o léčivech, sněmovní tisk 864. V rámci projednávání návrhu připravili páni poslanci Adam Vojtěch, Patrik Nacher a další pozměňovací návrh, který by uzákonil distanční výdej léků na předpis.

Je to návrh, který NRZP ČR prosazovala již před dvěma roky a tehdy jsme bohužel s tímto návrhem neuspěli. NRZP ČR pozměňovací návrh poslanců podpořila. V úterý se na toto téma uskutečnila tisková konference, kde jsme veřejně deklarovali naši podporu vystoupením na tiskové konferenci. V odkaze pod textem Vám posíláme tiskovou zprávu pánů poslanců a také tiskovou zprávu NRZP ČR, abyste se mohli lépe seznámit s tím, proč prosazujeme distanční výdej léků na předpis. Proti tomuto návrhu se staví část lékárníků především z malých lékáren z obav, že přijdou o část klientely. Jsme přesvědčeni, že tyto obavy jsou liché, protože léky na předpis tvoří maximálně 10% celkového množství prodaných léků v lékárnách a dále distanční výdej si může zařídit každá lékárna a tím naopak si svou klientelu může rozšířit.

Vážení přátelé, tuto věc budeme velmi pečlivě sledovat, protože odsouhlasení distančního výdeje na předpis by významně zlepšilo přístup lidí se zdravotním postižením k lékům např. tím, že bychom nemuseli platit asistenta, když jej pošleme pro lék. Dovoz léků je podstatně levnější nějakou dovozovou službou, která jezdí po určité trase a obsluhuje více klientů. Podrobnosti najdete v uvedené tiskové zprávě.

Vážení přátelé, NRZP ČR oslovila všechny poslankyně a poslance, aby podpořili pozměňovací návrh pánů poslanců Adama Vojtěcha, Patrika Nachera a dalších. Domníváme se, že je potřeba vytvořit na poslance větší tlak, a proto se na vás obracíme se žádostí, abyste psali jednotlivým poslancům a požádali je o podporu pozměňovacího návrhu.

Text by mohl vypadat takto: Vážená paní poslankyně či vážený pane poslanče, prosím Vás, abyste podpořili pozměňovací návrh pánů poslanců Adama Vojtěcha, Patrika Nachera a dalších ke sněmovnímu tisku 864. Číslo pozměňovacího návrhu k tomuto tisku je 7697. Pozměňovací návrh řeší komplexně distanční výdej léků na předpis a pro osoby se zdravotním postižením, ale i pro seniory by to byla významná pomoc a zlepšení přístupu k lékům na předpis.

Vážení přátelé, moc byste nám tím pomohli, protože potřebujeme přesvědčit poslance, že je nutné, aby tento pozměňovací návrh podpořili.  Z obou přiložených dokumentů můžete použít jakékoliv pasáže, nebo například naší tiskovou zprávu, která je jedním z přiložených dokumentů v odkaze pod textem.

Předem vám děkujeme.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR