Informace č.: 36 – 2021 (Sčítání 2021 – podpora pro osoby se sluchovým postižením)

  • 01.04.2021

Vážení přátelé, od soboty 27. 3. 2021 začíná sčítání lidu, domů a bytů 2021.

Český statistický úřad nás informoval, že na YouTube kanále Českého statistického úřadu již kromě záznamu webináře najdete také videonápovědy pro vyplnění elektronického a listinného sčítacího formuláře v českém znakovém jazyce:

– Elektronický sčítací formulář – https://www.youtube.com/watch?v=4aUhjn-uL2s

– Listinný sčítací formulář – https://www.youtube.com/watch?v=r3CO3rHvJ-k

Zároveň bychom vás rádi informovali, že během online fáze sčítání bude pro osoby se sluchovým postižením k dispozici profesionální tlumočník, který bude prostřednictvím aplikace Microsoft Teams poskytovat případným zájemcům rady v českém znakovém jazyce, a to v těchto termínech – 29. března, 31. března, 5. dubna a 7. dubna, vždy od 9 do 11 hodin. Odkazy na připojení k hovoru s tlumočníkem najdete na https://scitani.cz/csu/scitani2021/napoveda#90.

Připomínáme, že účastnit se sčítání je zákonná povinnost a nemůžete se jí vyhnout, jinak hrozí pokuta 10 000,- korun. Pokud nejste schopni vyplnit elektronicky sčítací arch, tak vás určitě do začátku května navštíví sčítací komisař, který s vámi sčítací arch vyplní. Tuto návštěvu budou tito sčítací komisaři opakovat, pokud by vás poprvé nezastihli doma.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR