Informace č.: 48 – 2021 (Očkování pečujících osob se blíží)

  • 03.05.2021

Vážení přátelé, ve středu 28. dubna 2021 se uskutečnila na Ministerstvu zdravotnictví další pravidelná schůzka s krajskými koordinátory očkování. Na tomto jednání byla, mimo jiné, diskutována také otázka očkování pečujících osob.

Na schůzce bylo rozhodnuto, že možnost registrovat se podle kódu pro skupiny chronických pacientů byla prodloužena z 30. 4. 2021 do 15. 5. 2021. Do tohoto data se mohou registrovat k očkování na očkovacím místě obě skupiny chronických pacientů. Možnost přednostního očkování mají všichni diabetici léčeni perorálními antidiabetiky či inzulínem. Bylo upuštěno od omezení přednostní možnosti očkování diabetiků, kteří mají další onemocnění. Podle zápisu z výše uvedené porady byla řešena také možnost očkování pečujících osob. Těmto osobám budou kódy předávány prostřednictvím Úřadu práce. To znamená, že hlavní pečující osoby o lidi závislé na pomoci jiné osoby, by měly požádat o kód k registraci na očkování Úřady práce, kde odevzdaly prohlášení o tom, že jsou hlavními pečujícími osobami. V zápise se uvádí, že se jedná o aktuálně připravované skupiny k registraci očkování. Odhadujeme, že příští týden byste mohli již oslovit vaše Úřady práce a začít se registrovat. Pokud zjistíme další podrobnosti, budeme vás o nich informovat.

Pokud jde o mobilní týmy očkování přímo v domácnostech, tak se zdá, že nejlépe je oslovit buď Krajský úřad, nebo krajského koordinátora očkování. Mobilní očkovací týmy mají některé kraje a skutečně očkují i v domácnostech.  Záleží to však na množství očkovací látky Astra Zeneca. Očkování mobilními týmy se týká pouze pacientů, kteří se nemohou dostavit do očkovacích center. Nejlépe bude, když zároveň oslovíte svého praktického lékaře, který by vám měl dát doporučení, že zdravotní stav je takový, že vám neumožňuje se dostavit do očkovacího centra. Jen upozorňujeme, že mobilní očkovací týmy budou zajíždět jenom tam, kde je to nezbytně nutné.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR