Informace č.: 52 – 2021 (Překvapivé jednání Výboru pro sociální politiku o novele zákona o sociálních službách)

  • 13.05.2021

Vážení přátelé, včera jednal Výbor pro sociální politiku o dvou návrzích novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, sněmovní tisky 1144 a 1143.

Sněmovní tisk 1144 se týká pouze příspěvku na péči a navrhuje se, aby i u pobytových služeb byla stejná výše příspěvku ve III. a IV. stupně, tak jak je to v případě, kdy je péče poskytována terénními sociálními službami. K tomuto návrhu zákona jsme neměli žádné připomínky. Pan poslanec Jiří Běhounek navrhl zvýšení příspěvku na péči v I. stupni z 880,- Kč na 2000,- Kč, což byla původní výše příspěvku na péči, když byl zákon o sociálních službách schválen. Tento návrh nebyl odhlasován, většina poslanců se zdržela hlasování.

Pokud jde o sněmovní tisk 1143, tak zde byla debata velmi obsáhlá. Předmětem jednání byly především návrhy na navýšení cen za služby za stravu a ubytování, ale také návrhy, které jsou pro uživatele sociálních služeb zásadně nepřijatelné, a to je sloučení pečovatelské služby a osobní asistence do jedné služby. Dalším velmi problémovým návrhem bylo sloučení pobytových služeb do jedné služby s názvem Domovy sociální péče. K návrhu zákona bylo podáno několik pozměňovacích návrhů. Pro nás uživatele sociálních služeb je významný komplexní pozměňovací návrh paní poslankyně Jany Pastuchové a dalších, kde se navrhuje zrušení zvýšení plateb za sociální služby, ale ponechává se zvýšení poplatků za stravu a ubytování, a to o 20 %. Dále byl podán paní poslankyní Alenou Gajdůškovou pozměňovací návrh, který byl konzultován s NRZP ČR a obsahuje tyto návrhy změn:

  • Zvýšení cen za stravu a ubytování pouze o 12 %, a to v souladu s inflací, která činí od roku 2014, kdy byly naposledy ceny upraveny, 12 %. Ceny za jídlo by se měly zvýšit pouze u pobytových služeb, kde jsou klienti chráněni tím, že jim z důchodu musí zůstat 15 % jako kapesné. To znamená, že například u pečovatelské služby by se výše poplatku nezvyšovala.
  • Zrušení sloučení osobní asistence a pečovatelské služby do jedné služby.
  • U paragrafu, který slučuje pobytové služby na Domovy sociální péče, to je domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem a odlehčovací služby, by se vložily nové věty tohoto znění „Pobytové služby, které by byly sloučeny v jednom objektu, budou organizačně a prostorově odděleny tak, aby to odpovídalo základním činnostem, služby musí vždy odpovídat věku klientů, typu zdravotního postižení, specifickým potřebám a závislostem.“ Přesně tyto věty schválil Republikový výbor NRZP ČR, když projednával novelu zákona o sociálních službách.

 

Vážení přátelé, Výbor pro sociální politiku postupoval tak, že schválil komplexní pozměňovací návrh paní poslankyně Jany Pastuchové a o ostatních pozměňovacích návrzích nebylo hlasováno, protože prý jsou již nehlasovatelné. Jsme velmi překvapeni tímto vývojem. Ve čtvrtek 13. 5. 2021 bude o průběhu jednání Výboru jednat předsednictvo NRZP ČR a budeme hledat cestu, jak prosadit naše zásadní návrhy. Pokud by byl zákon o sociálních službách schválen v podobě, jako byl schválen na Výboru, došlo by k postupnému rušení osobní asistence, u sloučených služeb by postupně a zákonitě došlo k tomu, že by se prolínali klienti různého věku, postižení, závislostí a podobně. Zkrátka by mohlo dojít k tomu, že na jednom pokoji bude osoba s těžkým tělesným postižením a osoba s poruchou autistického spektra. I když všichni přítomní na Výboru takový model nepřipouštějí, obáváme se, že v budoucnu, při nedostatku míst v těchto zařízeních, k takové situaci může dojít.

Vážení přátelé, v odkaze pod textem najdete moje vystoupení na jednání Výboru a dále vám posíláme pozměňovací návrh paní poslankyně Aleny Gajdůškové. Pravděpodobně v měsíci červnu se uskuteční druhé čtení novely zákona o sociálních službách a my se pokusíme dosáhnout změny, která by zabránila sloučení osobní asistence a pečovatelské služby do jedné služby a také sloučení pobytových služeb do jedné služby Domovy sociální péče.

Vážení přátelé, o vývoji vás budeme samozřejmě informovat a předpokládáme, že budeme potřebovat vaši pomoc.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR