Informace č.: 64 – 2021 (NRZP ČR a NPÚ zpřístupňují histrorické objekty)

  • 23.06.2021

Vážení přátelé, již několik let spolupracuje NRZP ČR s Národním památkovým ústavem. Smyslem naší spolupráce je zpřístupňovat jednotlivé památky v majetku NPÚ lidem se zdravotním postižením.

Zpřístupnění chápeme tak, že budeme pořádat akce, které umožní návštěvu jednotlivých historických objektů osobám se zdravotním postižením. Současně se budeme snažit, společně s NPÚ, odstraňovat bariéry a pracovat na tom, aby co nejvíce památkových objektů bylo přístupných. Zároveň jsme se dohodli s NPÚ, že každý rok umožníme návštěvu mnoha lidí se zdravotním postižením na vybraných hradech a zámcích, případně dalších objektech, aby lidé se zdravotním postižením mohli mít autentický zážitek z návštěvy takového objektu.

V loňském roce však společný projekt zcela zastavila epidemie Covid – 19. Protože projekt „Památky bez bariér“ považujeme za velmi perspektivní, společně jsme se rozhodli jej v letošním roce dále rozvíjet. Naplánovali jsme uskutečnit v letošním roce tři akce projektu „Památky bez bariér“. Chceme tím umožnit návštěvu tří objektů, které jsou poměrně dobře přístupné.

Vážení přátelé, dne 20. září 2021 budete mít možnost navštívit dva zámky, a to zámek Kozel v Plzeňském kraji a dále zámek Kynžvart v Karlovarském kraji. Třetí akce se uskuteční 18. října 2021 a budete mít možnost návštěvy vily Stiassni v Jihomoravském kraji. Jedná se vždy o pondělí a objekty budou otevřeny právě pro návštěvníky se zdravotním postižením. Držitelé průkazů OZP, včetně svých asistentů, budou mít vstupné zdarma. Máme zájem na úspěchu celé akce, a proto bude nezbytné se dopředu nahlásit, aby s vámi pracovníci konkrétního historického objektu počítali. Vzhledem k druhu zdravotního postižení budou také vytvořeny asi menší prohlídkové týmy tak, aby všichni mohli zvládnout prohlídku objektu.

Vážení přátelé, pokud již nyní počítáte s návštěvou některého z objektů, je nutné, abyste se přihlásili konkrétnímu pracovníkovi NRZP ČR, který bude mít návštěvu vybraného zámku či jiného objektu na starosti. Pokud budete mít zájem navštívit zámek Kynžvart v Karlovarském kraji, tak je nutné, abyste se přihlásili koordinátorce NRZP ČR za Karlovarský kraj paní Jitce Líkařové, emailová adresa k.vary@nrzp.cz, telefon 736 751 205. Pokud budete chtít navštívit zámek Kozel v Plzeňském kraji, tak je nutné, abyste se hlásili paní Janě Petrové na emailovou adresu plzen@nrzp.cz, telefon 736 751 204. V případě vily Stiassni v Jihomoravském kraji, jejíž prohlídka je plánovaná na 18. října 2021, je nutné svoji návštěvu nahlásit u pana Lukáše Karneta, emailová adresa krzp.brno@nrzp.cz, telefon 603 908 969.

Vážení přátelé, upozorňujeme dopředu, že NRZP ČR nebude zajišťovat dopravu, protože na to nemáme dostatek prostředků. V následujících týdnech obdržíte podrobnější informace k této velmi zajímavé a atraktivní akci.

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR