Informace č.: 70 – 2021 (Sněmovna opět jednala o novele zákona o sociálních službách)

  • 26.07.2021

Vážení přátelé, včera 14. 7. 2021 odpoledne začala Poslanecká sněmovna projednávat ve druhém čtení novelu zákona o sociálních službách, tisk 1143, který, jak asi všichni víte, obsahuje mimo jiné také sloučení Pečovatelské služby a Osobní asistence.

Je to věc, proti které dlouhodobě protestujeme, a proto nesouhlasíme s uvedenou novelou zákona o sociálních službách. Druhé čtení zákona bylo přerušeno a vystoupilo k němu asi deset poslanců.

Na tomto odkaze:  https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/111schuz/s111208.htm si můžete najít dosavadní diskusi v rámci druhého čtení zákona. Paní ministryně Jana Maláčová a paní poslankyně Alena Gajdůšková hájily, aby nedošlo ke sloučení Pečovatelské služby s Osobní asistence. Ostatní vystupující zákonodárci se věnovali jiným problémům zákona a spíše hájili předloženou novelu s tím, že sloučení jednotlivých služeb, a to jak Osobní asistence s Pečovatelskou službou, tak i sloučení celoročních pobytových služeb do Domů sociální péče je správné.

Vážení přátelé, tím, že rozprava ve druhém čtení byla přerušena, tak je velmi pravděpodobné, že přijetí zákona se tím významně oddálilo a je pravděpodobné, že se již v tomto volebním období nestihne zákon projednat, a to zvláště, pokud by Senát návrh zákona vrátil. Dnes je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která se zabývá Covid – 19 a v pátek 16. 7. 2021 schůze Poslanecké sněmovny končí. V pátek se projednávají především třetí čtení zákonů. Další řádná schůze Poslanecké sněmovny je plánována až na září, která by měla být poslední řádnou schůzí Poslanecké sněmovny v tomto volebním období. Všechny návrhy zákonů, jejichž projednávání nebude ukončeno, také všechny návrhy zákonů, které vrátí Senát a nebudou v tomto volebním období schváleny, padnou tzv. pod stůl a nemohou se již v novém volebním období projednávat. Máme tudíž určitou šanci, že tato špatná novela zákona o sociálních službách, tisk 1143, nebude projednána.

Vážení přátelé, pokud by bylo něco nového ve věci zákona o sociálních službách, tak vás samozřejmě budeme informovat.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR