Informace č.: 78 – 2021 (zákon o sociálních službách)

  • 30.08.2021

Vážení přátelé, Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny se bude na svém jednání dne 7. září 2021 opět zabývat sněmovním tiskem 1143, což je poslanecký návrh větší novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Domnívali jsme se, že poslanci již rezignovali na prosazení tohoto zákona, protože z hlediska časového je velmi problematické, že by zákon ještě projednal Senát.

Dovolíme si připomenout, že se jedná o sněmovní tisk, kde se navrhuje mimo jiné také sloučit osobní asistenci s pečovatelskou službou. Víte, že NRZP ČR zásadně nesouhlasí s tímto návrhem a máme velmi příznivou odezvu, že i lidé se zdravotním postižením jsou proti tomuto sloučení.

Situace se může vyvinout tak, že sněmovna zákon schválí na svém jednání, které se uskuteční od 15. září 2021. Poté by šel zákon do Senátu a teoreticky je možné, aby Senát prohlásil, že se schválenou novelou zákona o sociálních službách nebude zabývat a v takovém případě by byl návrh zákona postoupen přímo panu prezidentovi k podpisu zákona. Pan prezident má na podpis zákona 15 dní. Pokud jej nepodepíše, ale nezamítne jej, tak se má za to, že je zákon schválen. Proto se pravděpodobně obrátíme na pana prezidenta Miloše Zemana, aby v případě, že by mu byl sněmovní tisk 1143 předložen k podpisu ještě před volbami do Poslanecké sněmovny, aby návrh zákona vetoval. V takovém případě by opravdu již nebyla šance, aby Poslanecká sněmovna zvrátila veto pana prezidenta. Je to naše poslední naděje v případě, že by Poslanecká sněmovna i Senát chtěli zákon za každou cenu schválit.

O dalším vývoji Vás samozřejmě budeme informovat.

Přeji Vám všechno dobré

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR