Informace č.: 109 – 2021 (Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění a nové úhrady zdravotnických prostředků)

  • 23.11.2021

Vážení přátelé, v odkaze pod textem vám posíláme změny úhrad zdravotnických prostředků, které byly schváleny novelou zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.

Konkrétně se jedná o zákon č. 371/2021 Sb., který novelizuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Materiál, který vám posíláme v odkaze pod textem, je sice určen pro členy Pacientské rady, jejíž je NRZP ČR členem, proto jsou tam některé informace o tom, které návrhy Komise byly nebo nebyly přijaty.

Dokument obsahuje všechny změny v úhradách zdravotnických prostředků, které začnou platit od 1. ledna 2022, a proto je důležité, abyste jej všichni měli a mohli jej uplatňovat u svých lékařů, kteří předepisují příslušné zdravotnické prostředky. Novela zákona především rozšiřuje počet hrazených zdravotnických prostředků, dále navyšuje úhrady, případně počet kusů, na které má pacient nárok a dále se snižuje u dvou zdravotnických prostředků úhrada pacienta.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Odkaz na aktualitu na webu www.nrzp.cz:
https://nrzp.cz/2021/11/19/informace-c-109-2021-novela-zakona-o-verejnem-zdravotnim-pojisteni-a-nove-uhrady-zdravotnickych-prostredku/