Informace č.: 73 – 2020 (Roušky pro OZP)

  • 17.09.2020

Vážení přátelé, v pondělí 14. 9. 2020 oznámila paní ministryně Jana Maláčová na svém twitteru, že Vláda souhlasí s mým návrhem na distribuci ochranných pomůcek lidem s handicapem. Roušky s respirátory tedy poputují k 170.000 invalidů ve 3. stupni a k 17.000 zdravotně postižených mladším 18 let.

Minulé pondělí schválila vláda rozeslat lidem nad šedesát let 5 roušek a jeden respirátor. Hned v úterý ráno jsem psal pí. ministryni, že úplně zapomněla na lidi se zdravotním postižením. (Paní ministryně by neměla používat slovo invalidé). Paní ministryně uznala, že vláda opravdu zapomněla na tyto lidi a že se bude snažit o změnu. Poté jsem po telefonu několikrát jednal s ředitelem odboru sociálních služeb MPSV ČR panem Davidem Pospíšilem a dnes ráno ještě s paní náměstkyní Kateřinou Jirků, protože pořád nebylo zřejmé, jak se bude definovat skupina lidí se zdravotním postižením, kterým budou rozeslány roušky.

Nakonec se nám společně podařilo definovat tuto skupinu lidí se zdravotním postižením, a to tak, že roušky obdrží také příjemci III. stupně invalidního důchodu a dále děti do 18 let, kterým byl přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P. Je možné, že toto řešení nemusí být konečné, protože je možné, že tento model nepodchytí všechna onemocnění, pro která může být covid-19 velmi nebezpečný. Je smutné, že paní ministryně Jana Maláčová neuvedla, že se tato věc podařila, a to velmi rychle, ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR