Informace č.: 68 – 2021 (Výzva k podpoře novely zákona v Senátu)

  • 26.07.2021

Vážení přátelé, chceme vás opět požádat o pomoc. Novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v červnu úspěšně prošla třetím čtením ve Sněmovně a tento měsíc ji má projednat Senát.

Novela řeší vstup inovativních léků a léků na vzácná onemocnění do systému úhrad, umožňuje vznik center pro vzácná onemocnění a center duševního zdraví, ale upravuje rovněž například úhradové regulace zdravotnických prostředků, ortodontických výkonů a stomatologických a ortodontických výrobků. Novela zavádí i definici pacientské organizace, na kterou jsme všichni dlouho čekali. Pokud senátoři novelu zákona vrátí poslancům s pozměňovacími návrhy, je téměř jisté, že ji Sněmovna nestihne do konce volebního období projednat. Tím se celá novela vrátí na úplný začátek parlamentního kolečka a nové Sněmovně bude opět několik let trvat, než ji posune třemi čteními.

Vážení přátelé, prosíme vás o kontaktování vašich senátorů se žádostí o projednání novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění tak, aby nebyly schváleny žádné pozměňovací návrhy a zákon mohl být rovnou předán panu prezidentovi k podpisu. Považujeme za důležité, že zákon obsahuje především zlepšení přístupu lidem se vzácnými onemocněními k inovativním lékům a tím i naději, že svoji nemoc překonají, nebo že se jim prodlouží jejich život. Adresy jednotlivých senátorů najdete na adrese www.senat.cz.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR