Informace č.: 83 – 2021 (Novela zákona o sociálních službách na poslední schůzi PSP ČR)

  • 13.09.2021

Vážení přátelé, příští týden začíná poslední řádná schůze Poslanecké sněmovny před volbami.

Předpokládali jsme, že poslanci již nebudou prosazovat novelu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, sněmovní tisk 1143, který slučuje jednotlivé služby a například navrhuje de facto zrušení osobní asistence. Jak jsme zjistili, byl tento bod opět zařazen na pořad poslední schůze Poslanecké sněmovny. Je v pořadí 21. a bohužel je možné, že by mohl být i schválen. Domnívali jsme se, že, vzhledem k tomu, že byla rychle schválena novela zákona o sociálních službách, která zvýšila příspěvky na péči u pobytových sociálních zařízeních, a to do výše příspěvků na péči, které pobírají osoby v domácí péči, nebudou poslanci už usilovat o schválení výše uvedeného tisku 1143.

Vážení přátelé, považujeme to za velmi zvláštní, protože pokud Poslanecká sněmovna tento zákon schválí, tak jej bude ještě projednávat Senát a je velmi pravděpodobné, že Senát vrátí tisk 1143 Poslanecké sněmovně. Ta by musela těsně před volbami ještě jednou zákon projednat. Protože zákon obsahuje řadu významných změn, považujeme za nepřijatelné, aby poslanci na konci svého volebního období schvalovali zákony, které mají vážný dopad do systémů, aniž by byla možná okamžitá korekce.

Vážení přátelé, prosíme vás ještě jednou, v souvislosti s tiskem 1143, abyste se obrátili na své poslance, případně psali do Poslanecké sněmovny, aby tento zákon nebyl schválen. Zákon o sociálních službách skutečně potřebuje řadu změn, ale ty je potřeba mít řádně prodiskutované a měla by se na nich shodnout velká většina poslankyň a poslanců. Jak jsme již uváděli v předchozích informacích, jsme rozhodnuti, pokud by zákon byl schválen, obrátit se na pana prezidenta, aby zákon vetoval.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR